EVO ŠTA JE SVE POTREBNO ZA LEKARSKI PREGLED ZA POSAO: Nisu isti za svaku poziciju, a negde su čak i obavezni
Lekar, Foto: Printscreen/RTS

morate da znate

EVO ŠTA JE SVE POTREBNO ZA LEKARSKI PREGLED ZA POSAO: Nisu isti za svaku poziciju, a negde su čak i obavezni

Lekarski pregledi nisu isti za svako radno mesto, a za neke poslove čak nisu ni potrebni

Objavljeno:

Nije redak slučaj da vam je potrebno lekarsko uverenje ukoliko počinjete da radite na određenom radnom mestu. Lekarski pregled nije potreban za sva zanimanja, ali postoje radna mesta koja zahtevaju da radnici pre stupanja na dužnost obave lekarski pregled i taj izveštaj dostave budućem poslodavcu. Na određenim pozicijama lekarski pregled se najčešće obavlja na godišnjem nivou.

Lekarski pregledi nisu isti za svako radno mesto, a za neke poslove čak nisu ni potrebni. Lekarske preglede obično delimo u dve grupe: opšte lekarske preglede i specifične, Razlike se ogledaju u tome za koji posao konkurišete, da li je to posao sa visokim rizikom ili ne. Najčešće lekarsko uverenje, nakon obavljenog pregleda poslodavcu daje informacije o našem opštem zdravlju. Kada se radi o visokorizičnoj poziciji taj pregled je drugačiji odnosno specifičniji, u zavisnosti za koje radno mesto se aplicira.

Lekar
Lekarfoto: Profimedia

Ako se radi o poslu bez povećanog rizika, lekarsko uverenje služi proceni opšteg fizičkog i psihičkog zdravlja. Stručno lice, odnosno doktor tada daje stručno mišljenje o kandidatu nakon što se obave svi potrebni pregledi, koji su prethodno propisani od strane firme za koju kandidat konkuriše.

Ovo su poslovi gde je lekarski pregled obavezan

Najčešći poslovi koji su rizični i za koje je potreban specifičan izveštaj o zdravstvenom stanju potencijalnog radnika su: građevinski poslovi, poslovi vozača autobusa, kamiona i drugih vozila, rad na mašinama na velikim visinama... Za svaki od ovih zanimanja potreban je različiti pregled, jer je nekome najbitnija moć opažanja, drugima motorička spremnost...

Na primer, ako se aplicira za radno mesto koje ima nepovoljne klimatske promene, tada će se proveravati rad srca, krvni pritisak, ako je reč o poslovima koji se obavljaju na niskim temperaturama, tada se provera otpornost kože, ako se rade poslovi na kojima postoji mnoge buke, onda se proverava sluh. Najzahtevniji pregledi su oni na kojima su radnici izloženi hemijskim materijama.

Lekarski pregledi se obično radne jednom godišnje, kako bi firma i poslodavci bili sigurni u sposobnost svojih zaposlenih.

Bonus video:

02:33

Rasprava o zakonu o istopolnim zajednicama

(Espreso/Blic/Anica Jelovac/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.